Blog

x icon

Tudásunk elérhető számodra is

A 4 támadó típust bemutató írásunk első részében a Scoring Striker és a Creative Forward profilú gólgyárosok játékát vizsgáltuk meg, főszerepben a PL idei gólkirályával, Erling Haalanddal és a Tottenham történetének legeredményesebb játékosával, a ligában eddig összesen 213 találatig jutó Harry Kane-nel.

Cikkünk folytatásában most a másik két támadó profilt vesszük górcső alá. A Target típusú centerek legfontosabb jellemzőit az idén a Brentfordban szereplő Ivan Toney játékán keresztül mutatjuk be, míg a Pressing Forwardokat a brazil Gabriel Jesus képviseli ebben az összehasonlításban.


TARGET – IVAN TONEY

Ivan Toney
Ivan Toney (forrás: www.sportal.blikk.hu)

A Target profilú támadók leginkább a régi, klasszikus, (általában 4-4-2-es rendszerben játszó) erőcsatárok modern változatainak tekinthetők. Sok birkózás az védőkkel, rengeteg fejpárbaj, lefejelt és továbbcsúsztatott labda, okozott és elszenvedett szabálytalanság jellemzi a játékukat.

Noha a Brentford támadója, Ivan Toney 179 centiméteres magasságával nem számít égimeszelőnek a Premier League támadói között, súlypontemelkedésének és agresszivitásának hála felveszi a harcot a liga legkeményebb bekkjeivel is. Mérkőzésről mérkőzésre rengeteg párharcot vív földön és levegőben, támadásban, illetve védekezésben egyaránt, ezen felül pedig a gólokkal és gólpasszokkal sem marad adós, így joggal nevezhetjük őt a PL egyik legjobb, valamint leghatékonyabb Target típusú támadójának.

Támadómutatóit vizsgálva látható, hogy a befejezések mellett a fejpárbajokon (Attacking Aerial Duel) van a legnagyobb hangsúly Toney játékában, ami teljesen logikus egy olyan stílusú támadó esetében, aki a fizikális adottságaira és párharcerősségére épít leginkább.

A labdatartásban és támadásépítésben betöltött szerepét pedig valahova félúton az imént vizsgált Haaland és Kane közé tudjuk elhelyezni. A norvég centernél jóval nagyobb, honfitársánál viszont valamivel kisebb és némileg eltérő szerep hárul rá a játék ezen szakaszában.

Toney fontos láncszeme a csapata labdakihozatalainak, de Kane-től eltérően nem a támadások indítása, sokkal inkább a rá magasan felívelt labdák megtartása és lekészítése a feladata a játék ezen fázisában. A különbség oka a játékosok képességein kívül csapataik eltérő felfogásában is keresendő, hiszen a Brentford kifejezetten épít ezekre a hosszú labdákra labdakihozatal esetén és szívesebben folytatja a támadásépítést az úgynevezett második labdák után.

attacking and possession

Amiben tehát leginkább eltérnek csatártársaiktól a Target profilú támadók, az a rengeteg test a test elleni küzdelem földön és (főképp) levegőben. Ha csak a számokat vizsgáljuk akkor is jól kitűnik, hogy Toney nem sajnálja sem magát, sem az ellenfelet, ha párharcokról van szó. Jelenleg a 6. legtöbb szabálytalanságot szenvedte el a Premier League idei szezonjában, 90 percenként átlagosan majdnem kétszer kerül földre szabálytalanságot követően. Azonban ő sem marad adósa senkinek. Ami az elkövetett összes szabálytalanságot illeti, jelenleg ötödik a mezőnyében és 90 percenként okozott 1.4 szabálytalanságánál is csak kevés támadó tudott magasabb átlagot összehozni. Ezek mellé társuló 9 sárgalapja pedig önmagáért beszél.

A fejpárbajokban is kiemelkedő számokat produkál. 38 forduló elteltével harmadik (a Brentford belsővédője Ben Mee és a West Hames Soucek után) az erre vonatkozó (Total Aerial Duels) rangsorban, 90 percenként megvívott 7 fejpárbaja pedig a top 15-be tartozik ligaszinten. Ahogyan már az imént is említésre került, csapata igen nagy mértékben épít Toney párharcerősségére a levegőben, vagyis nem a sokpasszos játékfelépítés jellemzi a Brentfordot, hanem sokkal inkább hosszan felívelt labdákkal keresik a védők a visszamozgó angol válogatott támadót. Többek között ez olvasható le az alábbi hőtérképről, ahol azt láthatjuk, hogy a pálya mely területein vívja támadó fejpárbajait a „Méhek” centere.

defensive workrate
Ivan Toney támadó fejpárbajai

Jó példa erre a Brentford áprilisi, Brighton elleni 3-3-mas döntetlennel záruló összecsapása, ahol a „Méheknél” az egyik leggyakoribb passzkapcsolat a kapus David Raya és Toney között jött létre. Ez remekül szemlélteti azt a direkt stílust, amivel a londoni csapat a támadásait építi, és ebben központi szerepe volt ezen a mérkőzésen is a 17-es mezszámmal játszó centernek. Temérdek felpasszolt, felívelt labdával keresték a társak, feladata pedig ezen labdák megcsúsztatása, megtartása és továbbítása volt, ha pedig ez nem sikerült, a középpályások azonnal támadták a lecsorgó, második labdákat. A mérkőzésen egyébként Toney szerezte csapata második találatát.

defensive workrate
A Brentford passz-hálója a Brighton elleni mérkőzésen

A hatalmas mezőnymunka mellett természetesen a gólszerzésben is jeleskedik a 27 éves angol támadó. A góllövőlista negyedik helyét szerezte meg az idei szezonban. Noha játéka nem csak az ellenfél büntetőterületére koncentrálódik, vérbeli kilenceshez méltóan a boxon belüli jelenléte sem elhanyagolható, sőt, hiszen az ő nevéhez fűződik a 14. legtöbb büntetőterületen belüli labdaérintés a mezőnyben (Total touches in box).

20 idei találatából 6 büntetőből született, 15 gólját az erősebb (jobb) lábával rúgta. Érdekesség, hogy a kapu előtt kevésbé hatékony a levegőben, mindössze 2 gólja született fejesből. A szezon eddig eltelt mérkőzésein 91 lövéssel próbálkozott, ezzel negyedik ligaszinten ebben az összevetésben, 90 percenként elengedett 2.6 lövési kísérletével pedig a legjobb 20-ba tartozik az angol elsőosztályban.

defensive workrate
Ivan Toney lövéstérképe

A válogatottban idén márciusban bemutatkozó csatár második szezonját tapossa csapatával idén a Premier League-ben. Eddigi 68 fellépésén szerzett 32 gólja már önmagában megsüvegelendő emellett pedig a mezőnyben végzett óriási munkája emeli ki őt a liga támadói közül. Csapata támadásépítésében és a befejezésekben is kulcsember, valamint a védekezésből is igyekszik kellően kivenni a részét. Nem egész két szezon alatti közel 100 szabálytalansága és eddigi 17 sárgalapja is jól példázza azt az agresszív, fizikális stílust, ami Toney-t jellemzi a pályán.

Kérdés, hogy tud-e még fejlődni és szintet lépni, de a munkamorálját és az elszántáságát tekintve könnyen lehet, hogy egy kevésbé direkt stílusban játszó top csapatban is megállná a helyét.


PRESSING FORWARD – GABRIEL JESUS

Gabriel Jesus
Gabriel Jesus (forrás: www.football.london)

Az előző 3 támadótípussal szemben a Pressing Forward típusú csatárokat a védekezésben, azon belül is a letámadásban betöltött fontos szerepük különbözteti meg a többi gólvágótól. Ahhoz, hogy valaki letámadásban hatékony tudjon lenni, több olyan tulajdonság is szükségeltetik, ami nem minden támadónak sajátja. Magas szintű taktikai érzék és fegyelem kell ahhoz, hogy a csatár jó helyen és jó időben kezdje meg a presszinget, valamint megfelelő sebesség és szerelési készség, hogy végre tudja hajtani a terelést vagy éppenséggel ő maga szerezze meg a labdát.

A Manchesterből az idei szezonban Londonba költöző Gabriel Jesus kétségtelenül a legjobbak közé tartozik az ilyen profilú támadók közül (korábbi Citys edzője Pep Guardiola szerint pedig egyenesen a legjobb ebben a kategóriában). A védekezési mutatói is azt erősítik meg, hogy a brazil csatárban megvan minden, amire egy jól presszingelő támadónak csak szüksége lehet. Fegyelmezett, agresszív, párharcerős és jó szerelési készséggel rendelkezik. Emellett pedig gyorsasága és fizikuma is képessé teszi őt a folyamatos és intenzív letámadásra.

defending pizza chart

Jesus játékszituációtól és alkalmazott taktikától függően a pálya különböző részein indítja meg az Arsenal letámadásait, leggyakrabban már a tizenhatos magasságában elkezd nyomást helyezni az ellenfélre (magas presszing) de előfordul, hogy a felezővonalról vagy a körívről kezdi zavarni a rivális labdakihozatalait.

Sokszor a letámadás akkor is sikeresnek mondható, ha nem azonnal az ellenfél térfelén szerez labdát a presszingelő csapat, elég lehet, ha hosszú, elrúgott labdára kényszeríti ellenfelét, amelyet aztán a védők könnyedén gyűjthetnek be hátul.

defensive workrate heatmap
Gabriel Jesus hihetetlen védekező munkabírását a hőtérképe kiválóan szemlélteti

Nyilvánvalóan azonban a legoptimálisabb forgatókönyv az, ha a letámadást alkalmazó csapat már az ellenfél térfelén labdát tud szerezni. Az alábbi vizualizáció Gabriel Jesus labdaszerzéseinek leggyakoribb helyeit szemlélteti. Jól látható egyébként, hogy ha az Arsenal mélyebb védekezésre kényszerül, a brazil támadóra akkor is lehet számítani.

recoveries heatmap
Gabriel Jesus labdaszerzései

A védekezésben nyújtott extra teljesítménye mellett a brazil természetesen csatárerényeknek sincs híján. A katari világbajnokság után sokáig sérülés hátráltatta, így jóval kevesebb mérkőzésen lépett pályára az idei szezonban, mint az összehasonlításban szereplő másik három támadó, így bár gólokban elmarad vetélytársaitól, de 90 percre lebontott mutatói jelzik, hogy abszolút helye van a legjobbak között.

Az alább látható offenzív és labdabirtoklási mutatókon jól látszik, hogy csapata támadásépítésében is tevékeny részt vállal. Progresszív passzainak 79%-a sikeres, ez közelít Kane mutatójához, 90 percenként átlagolt 0.65 kulcspassza pedig ugyanannyi, mint amit az angol támadó hozott össze ebben a szezonban. Emellett egy az egyezésben is kiváló, meccsenkénti közel 6 cselkísérletével és 2.4 elszenvedett szabálytalanságával a ligaelithez tartozik ezekben a mutatókban.

attacking and possession pizza chart

Mivel sérülése miatt az Arsenal támadója sok mérkőzést volt kénytelen kihagyni idén, így eddig jóval kevesebb gólt szerzett, mint a cikkben vizsgált többi top támadó. 90 percenként átlagban megkísérelt 2.8 lövésével azonban tizenötödik a mezőnyben, próbálkozásai pedig 45.7%-ban kaput is találnak, ami egyáltalán nem rossz arány.

Ebben a kategóriában (Shots % on target) Kanet és Toneyt is megelőzi, egyedül Haaland rendelkezik nála jobb mutatóval négyük közül. Meccsenkénti 6.32 boxon belüli labdaérintésével pedig még a norvég támadót is felülmúlja, ebben az összevetésben csak Darwin Nunez előzi meg az Ágyúsok kilencesét.

Riyad Mahrez
Gabriel Jesus lövéstérképe

A szezon befejeztével nem túlzás kijelenteni, hogy az Arsenal jó vásárt csinált azzal, hogy a brazil támadót Londonba csábította a nyáron. Noha a világbajnokság után márciusig kellett várni Jesus visszatérésére, az idén lejátszott 26 mérkőzésén is bizonyította ragyogó képességeit és megmutatta, mennyire hasznos tagja tud lenni csapatának. Eddigi 185 PL fellépésén 104 gólban vállalt szerepet (69 gól, 35 assziszt), ami több mint 0.5 gólban való részvételt jelent pályára lépésenként. Ha ehhez hozzávesszük a védekezéshez, főleg a letámadáshoz való hozzáadott értékét, bátran kijelenthetjük, hogy jelenleg ő az egyik legkomplexebb támadó a ligában!



(Borítókép fotók: www.premierleague.com)