Rólunk

Kik vagyunk?

Megváltoztatjuk az emberek futballról alkotott képét.

Budapesti székhelyű cég vagyunk, IT megoldásokat kínálunk futball adatok feldolgozására a szükséges sport és informatikai szekértői kompetenciák birtokában.

Kollégáink immár 15 éve fejlesztenek komplex IT rendszereket, különböző tematikájú adatpiacokat, riporting és forecasting megoldásokat.

Az informatikai kompetenciák mellett matematikai, statisztikai, labdarúgó-edzői és scouting ismeretekkel is rendelkezünk.

Az xfb sztori

Az egész egy ötlettel indult, amit egy pilot projekt követett. Miután megszerezte labdarúgó edzői képesítését a Testnevelési Egyetemen 2018-ban, cégünk alapítójának az a gondolata támadt, hogy a futball adatokat gépi tanulással is lehetne vizsgálni. A legtöbb statisztika a játékot mennyiségi mutatókkal írja le, így a mesterséges intelligencia bevetése és a teljesítménymutatók egy új generációjának megalkotása izgalmas lehetőségnek tűnt. 14 év IT tanácsadói tapasztalat és a futball iránti szenvedély együttese jó alapokat nyújtott a fentiek megvalósítására.

Szerencsére a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) támogatónak bizonyult és 2018-ban elindult az említett pilot projekt. 5 hónap alatt elkészült egy integrált adatbázis, valamint részletes elemzések a kapura lövésekről, passzokról és csapat formációkról. Az általunk fejlesztett xG (expected goals) modell volt az első ilyen, amit a magyar labdarúgás történetében alkalmaztak.

A pilot sikerének köszönhetően az MLSZ úgy döntött, hosszútávon folytatja velünk a közös munkát. Büszkék vagyunk arra, hogy 2019-es megalakulásunk óta szorosan együttműködő partnereik vagyunk, mi szolgáltatjuk a magyar labdarúgás hivatalos statisztikai elemző rendszerét. Cégünk felelős az adatbázis, reporting, backend és frontend kialakításáért és üzemeltetéséért, folyamatosan továbbfejlesztve a rendszert.

Csapatunkban jelen van a tapasztalat és a fiatalos lendület, a tervezői és fejlesztői képességek, a technikai és üzleti tudás.

picture of Attila Csernus

Csernus Attila

alapító, ügyvezető

Attila 2006-ban szerezte meg mérnökinformatikus MSc diplomáját a Budapesti Műszaki Egyetemen, majd évekig üzleti intelligencia szakértőként dolgozott. Munkája során számos komplex reporting és forecasting rendszer bevezetésében, valamint adatpiac- és adattárház építési projektben vett részt több iparágban is.

A mesterséges intelligencia futball adatokra történő alkalmazása irányában mutatott érdeklődésétől vezérelve edzői, scouting és taktikai elemzői tanfolyamokat végzett el, hogy elmélyítse a játékkal kapcsolatos megértését. Mindig is motiválta a labda nélküli mozgások minőségi mérésének kutatása a labdarúgásban, melyhez remek keretet szolgáltat a 2019-ben általa alapított xfb Analytics Kft.