Blog

x icon

Tudásunk elérhető számodra is

Már nem kell sokat várniuk azoknak, akik néhány hét szünetet követően ismét PL mérkőzéseket szeretnének nézni. 2022. augusztus 5-én a Crystal Palace az Arsenal együttesét fogadja, ezzel pedig hivatalosan is kezdetét veszi a Premier League 2022/23-as kiírása. Ahogy szinte minden idény előtt, úgy most is a következő kérdések motoszkálhatnak leginkább a PL szimpatizánsainak fejében. A City elmúlt évekbeli dominanciáját vajon képes lesz-e megtörni valamelyik rivális? Az Arsenal és a Manchester United visszatér-e a BL-be vagy újfent a Tottenham örül majd? S végül, de nem utolsó sorban kik lesznek a kiesők és mely csapatok őrzik meg kínkeserves csatában elsőosztályú tagságukat?

A bajnoki cím legfőbb várományosai

Az elmúlt 11 szezonban 6 alkalommal, míg a megelőző 5 kiírás során 4 ízben is a Manchester City játékosainak nyakába került az aranyérem, és bizony a soron következő évadban is nagyon valószínű egy hasonló forgatókönyv, miszerint megint Guardioláék ünnepelnek majd a 38. forduló lefújásakor. Az esélyek megállapításához kiváló kiindulási alap lehet a FiveThirtyEight modellje, amely megannyi különféle paraméter alapján végez előrejelzést nem csak az egyes meccsek várható kimenetelét illetően, de a bajnokságok/kupasorozatok csapatainak végső győzelmi-, illetve kiesési esélyei kapcsán is. A weboldal prognózisa szerint 46%-os valószínűséggel a City ér majd révbe, de azért a Liverpool 30%-a jól jelzi, egyáltalán nem szabad leírni Klopp legénységét sem.

A Polgárok keretében két jelentős változás is történt már a nyáron. Erling Haaland 51,25 millió fontos kivásárlási ára kis túlzással aprópénznek mondható ahhoz képest, hogy milyen kvalitású gólvágóról beszélünk. A nemrég még csak a 22. születésnapját ünneplő norvég fenegyerek a Bundesliga 2021/22-es idényében 22 gólt jegyzett, valamint 8 asszisztot osztott ki a társaknak, mindezt úgy, hogy a sérülései miatt jó néhány fordulót kénytelen volt kihagyni. Sergio Agüero után ismét igazi 9-ese van a Manchester Citynek, aki akár egy (bő) évtizedre is megoldást jelenthet a középső támadó posztjára. Kalvin Phillips a Leeds Unitedtől búcsúzott el, egyszerűen nem tudott nemet mondani a spanyol edző hívó szavára. A 42+3 millió fontért elcsábított angol védekező középpályás pályafutása legjobb éveiben jár, hiszen 26 évesen már meg van benne a kellő tapasztalat és rutin, ugyanakkor egy olyan közegbe kerül, ahol minden lehetősége meglesz arra, hogy tovább fejlődjön. Julián Álvarez ugyan a télen érkezett a River Plate-től 14 millió font ellenében, de a tavaszt még az argentin klubnál töltötte, vagyis ténylegesen csak most csatlakozik az együtteshez.

Erling Haaland
Erling Haaland (Forrás: www.footballinsider247.com)

A mögöttünk hagyott szezonban produkált 18 gól+6 gólpassz nem rossz ajánlólevél, és ha nem is lesz minden mérkőzésen kezdő a 22 éves támadó, de bizonyára meg fogja kapni a lehetőséget a bizonyításra. Mindhárom játékos igen komoly erősítés, ugyanakkor vannak jelentős távozók is a csapatnál, akikről szintén nem szabad megfeledkezni. Raheem Sterling 47,5 millió fontért a Chelseahez, míg Gabriel Jesus (45 millió font) illetve Oleksandr Zinchenko (30+2 millió font) az Arsenalhoz szerződött. Az angol szélső 13, míg a brazil támadó 8 gólt tett be a közösbe, emellett pedig kiosztottak 5, valamint 8 gólpasszt is, szóval Haalandnak és Álvareznek nagyjából ezt a volument kellene valahogy pótolni, ami egyáltalán nem lehetetlen vállalkozás. Akit még mindenképpen érdemes kiemelni az eligazolók közül az Fernandinho, aki 9 éven keresztül öltötte magára a City szerelését, jövőre azonban már a brazil elsőosztályú Atlético Paranaense-ben rúgja majd a bőrt. A mérleget megvonva kijelenthető, hogy nagyobb mértékű visszaesés aligha várható a Polgároktól, bár a meghatározó játékosok elengedése azért okozhat némi galibát, főleg akkor, ha az újak nem fogják tudni azonnal felvenni a PL ritmusát.

Jürgen Klopp együttese sem tétlenkedik a transzfereket tekintve, hiszen a Vörösök 64+21 millió fontot sem sajnáltak kifizetni azért a Darwin Núñezért, aki a tavalyi BL-szezonban olyan sztárklubok ellen bizonyult eredményesnek, mint a Bayern München, a Barcelona vagy éppen az őt leigazoló Liverpool. Az uruguayira várhatóan a 9-es szerepkörben számít majd a német edző, hiszen a télen érkező Luis Díaz nagyon úgy fest, hogy évekre kisajátíthatja magának a bal szélső posztot. Núñez mellett Fabio Carvalho is a Mersey-parti klubhoz került (5+2,7 millió fontért), miután a Fulhamben 11 góllal és 7 assziszttal vettette észre magát a Championshipben. Mindkét érkező tökéletesen beilleszthető a leggyakrabban használt 4-3-3-as formációba, de az is benne van a pakliban, hogy időnként majd 4-2-3-1-ben látjuk a Poolt a pályán. Rajtuk kívül Calvin Ramsayt szerezték még meg a Vörösök, a 19 éves skót jobbhátvédet az Aberdeentől vásárolták ki Kloppék, méghozzá 5+3 millió font ellenében, az ő elsődleges feladata Trent Alexander-Arnold tehermentesítése lesz.

Darwin Núñez
Darwin Núñez (Forrás: www.footballinsider247.com)

Sadio Mané 27,5+7,5 millió fontért történő távozása nagy érvágás, a szenegáli a Bayern Münchennél folytatná a góllövést. Neco Williamsért 17 millió fontot fizetett a frissen feljutó Nottingham Forest, Takumi Minamino pedig a Monacoban próbálja majd bizonyítani, hogy lehet rá számítani (érte 12,9+2,6 millió fontot utal a francia klub). Ben Davies 3 millió fontért cserébe a Giovanni van Bronckhorst vezette Rangershez került, miután 1,5 év alatt egyetlen egy PL-meccsen sem lépett pályára, míg Divock Origi igazi ’cult hero’-ként távozik a Vörösöktől, őt ingyen szerezte meg az olasz bajnok AC Milan. Manét leszámítva kulcsfontosságú játékost tehát nem veszített a Pool, és ha Núñez akklimatizálódása viszonylag gördülékenyen fog menni, akkor akár a tavalyihoz hasonló több frontos menetelés sem elképzelhetetlen.


A BL-helyekért küzdők

A Chelsea bajnoki címére mindössze 11%-nyi esélyt ad a FiveThirtyEight modellje, vagyis nem lehetetlen, hogy Thomas Tuchellel elhódítsák a PL-serleget, de a realitás sokkal inkább a 3. hely számukra. Már csak azért is, mert volt néhány kifejezetten meghatározó átigazolás, és ilyenkor viszonylag ritka, hogy azon nyomban összeálljon minden puzzle darab. A védelem tengelyéből Antonio Rüdiger (Real Madrid) és Andreas Christensen (Barcelona) is ingyen távozott, két ilyen játékost úgy elengedni, hogy egy vasat sem kapott érte a klub, financiális szempontból nem biztos, hogy bölcs és racionális döntés. Romelu Lukaku a ragyogó kezdést követően finoman szólva sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, az érte kifizetett 97,5 millió fontot aligha érte meg, most pedig csupán 6,9+3,4 millió fontért kölcsönben visszakerült az Interhez. Raheem Sterling érkezésére korábban már utaltunk a City kapcsán, vélhetően tőle várnák majd a gólok egy igen jelentős hányadát az elkövetkező években. Kalidou Koulibaly 8 idényt húzott le a Napoliban, és noha már 31 éves a szenegáli védő, a 33,8 millió fontos vételára ezzel együtt sem mondható olyan vészesen magasnak. Egy esetleges bajnoki cím nagyot szólna, de ha a dobogó középső vagy alsó fokára érne végül oda a Chelsea, talán akkor sem lehetne csalódásnak nevezni a szezonjukat.

Kalidou Koulibaly
Kalidou Koulibaly (Forrás: www.footballinsider247.com)

Az Antonio Conte irányította Tottenham nem tétlenkedik az átigazolási piacon, ami nagyban magyarázható azzal, hogy a tavalyi kiírásban elért 4. helynek köszönhetően a BL indulásból szép összeg folyik be a kasszába. A teljesítmény arányos bónuszokkal együtt a Richarlisonért kifizetett összeg akár a 60 millió fontot is elérheti majd, ez brutális pénz egy olyan játékosért, akinek ugyan már voltak egészen eredményes szezonjai, de klasszisnak azért túlzás lenne őt nevezni. A 6-os szerepkörre Yves Bissoumát nézte ki magának a Spurs, és a 25 millió font elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy a Brighton rábólintson az ajánlatra. A 25 éves mali válogatott 4 évre szóló kontraktust írt alá, miután 4 évet húzott le a Sirályoknál a PL-ben. Az olasz szakember által favorizált 3-4-2-1-es felállásban kitüntetett szerep hárul a szárnyvédőkre, így Ivan Perisic Intertől való leigazolása érthető húzás, pláne, hogy ingyen szerezték meg a rutinos horvátot.

A 34 éves Fraser Forsterért szintén nem kellett semmit fizetni, Lloris mögé kiváló választás az angol portás. Clément Lenglet a Barcelonától kölcsönben került a liliomfehérekhez egy évre abban bízva, hogy az elmúlt évekhez képest majd több játékpercet kap Contétól. Djed Spence a Middlesbrough-tól érkezik, miután 5 évre kötelezte el magát a Tottenhamhez, bónuszokkal együtt 20 millió fontért. A távozók között mindössze két játékost találunk, Steven Bergwijn az Ajaxhoz (26,4 millió font), Cameron Carter-Vickers pedig a Celtichez (6 millió font) írt alá. Nem is lehet kérdés, hogy a fenti mozgolódásokat tekintve még bővebb és minőségibb kerettel dolgozhat majd Conte a 2022/23-as idényben.

Mike Arteta alatt felfelé ívelő tendenciát figyelhetünk meg az Arsenalnál, és annak ellenére, hogy tavaly végül 2 ponttal lemaradtak a még BL indulást érő 4. helyről, bizakodóan tekinthetnek a jövőre az Ágyúsok szimpatizánsai. Nem túl gyakran esik meg olyan, hogy a Manchester Citytől két játékost is igazoljon a londoni klub, idén nyáron mégis ez történt, hiszen a már korábban citált Gabriel Jesus és Oleksandr Zinchenko is rábólintott a szerződésre. Fábio Vieira Portotól való megszerzése (34,26 millió font) szintén remek húzásnak tűnik, tudniillik a 22 esztendős portugál 6 góllal és 11 assziszttal segítette bajnoki címhez csapatát a 2021/22-es évad során. Matt Turner, az amerikai MLS-ben szereplő New England kapusa (5,7 millió font), valamint Marquinhos, a Sao Paulo 19 éves szélső támadója (3 millió font) szintén Arteta csapatában folytatja. Mattéo Guendouzi viszont Franciaországban próbál szerencsét, miután a Marseille 9 millió fontot adott érte, míg Konstantinos Mavropanos a Stuttgartba szerződött 3+1,5 millió fontért. Összességében egyértelműen erősödött az Arsenal kerete, így minden adott ahhoz, hogy ismét kiharcolják a Bajnok Ligája szereplést.

A Vörös Ördögöknél Erik ten Hag érkezésével új időszámítás veszi kezdetét. A holland menedzser 2017 és 2022 között az Ajaxnál szerzett értékes tapasztalatot, és most a futball legmagasabb szintjén bizonyíthatja rátermettségét. Sir Alex Ferguson visszavonulása (2013) óta talán ő a Manchester United első olyan edzője, akivel nem elképzelhetetlen, hogy hosszú távon is jól járhat még a klub. Christian Eriksen szerződése lejártát követően ingyen érkezett a Brentfordtól, az ő passzai újra életet lehelhetnek a United támadásaiba. Talán nem véletlen, hogy Hollandiából két játékost is szerződtetett a klub, hiszen ten Hag tökéletesen ismeri az ottani piacot: a bal hátvéd Tyrell Malacia megközelítőleg 14 millió fontért a Feyenoordtól, míg az argentin középső bekk Lisandro Martínez 47+8,5 millió fontért az Ajaxtól jött (utóbbi játékos egyébként védekező középpályásként is bevethető akár).

Christian Eriksen
Christian Eriksen (Forrás: www.footballinsider247.com)

A távozók között több ismertebb név is feltűnik, merthogy Pogba (Juventus), Matic (Roma) és Lingard (Nottingham Forest) is ingyen távozott Manchesterből, Juan Matának, illetve Edison Cavaninak pedig lejárt a kontraktusa, aminek értelmében jelenleg klub nélküliek. Noha Andreas Pereiraért 8+2 millió fontos bevétel érkezik majd a Fulhamtől, a kiadásokhoz képest ez meglehetősen szerény szám, az összesített mérleg (-52,8 millió font) tehát erősen mínuszos. Ez persze aligha fog bárkit is zavarni, amennyiben a holland szakember ismét képes lesz oda felemelni a szebb napokat is megélt MUt, ahová még Ferguson regnálása idején tartozott.


Jelentős igazolások a „kisebb” csapatoknál

Végezetül vessünk egy pillantást azokra a csapatokra, amelyeknél szintúgy számottevő változások történtek a nyáron. A Steven Gerrard kormányozta Aston Villa 26 millió fontért leigazolta a Sevillától Diego Carlost, aki a védelem közepét teheti stabilabbá. Philippe Coutinho sikeresnek mondható tavaszi kölcsönjátékával (5 gól+3 gólpassz) meggyőzte a birminghamiek vezetőségét, hogy megéri kifizetni érte a 17 millió fontot a Barcelonának, így a brazil 2026-ig írt alá. Matt Targett viszont egy fél éves kölcsönt követően úgy határozott, hogy a Newcastle-ben kívánja megkezdeni a következő kiírást, az ő játékjogáért 15 millió fontot kap a Villa.

Philippe Coutinho
Philippe Coutinho (Forrás: www.footballinsider247.com)

A Leeds Unitedet mindössze egy hajszál választotta el a kieséstől, ám végül Jesse Marsch a vonal fölött tudta tartani a Fehéreket, akik nem fogták vissza magukat az eddigi átigazolásaikat elnézve. Az Elland Roadon nem kevesebb, mint 91 millió fontot szántak ezidáig az erősítésekre. A legdrágább érkező a Red Bull Salzburgtól 22,2 millió fontért kivásárolt amerikai Brenden Aaronson, de Luis Sinisterra, a Feyenoordtól elcsábított kolumbiai szélső sem volt éppen olcsó vétel a maga 20 millió fontjával. Marsch kérésére egy másik amerikaira is szemet vetett a Leeds, a védekező középpályás Tyler Adams a Leipzigtől köszönt el, érte 20 millió fontot kellett letenni az asztalra. Rajtuk kívül még Rasmus Kristensen (Salzburg, 10 millió font) és Marc Roca (Bayern München, 10 millió font) is a yorkshire-iekhez került, szóval bőven tud majd variálni a Fehérek edzője a kezdőcsapat összeállításakor.

Kifejezetten izgalmas projekt az, ami a Nottingham Forest háza táján zajlik. A Championshipből 23 év után feljutó együttes ugyanis 79,59 millió fontos bruttó költéssel áll jelenleg, ami a Premier League mezőnyében az 5. legtöbb, a 18 nyári érkező pedig konkrétan ligarekord a cikk publikálásának pillanatában. Nem egyszerű ennyi új játékost beépíteni a csapatba, rendesen fel van adva tehát a lecke Steve Cooper edzőnek, ha viszonylag záros határidőn belül ütőképes és összeszokott gárdát szeretne faragni. A Manchester United-től kölcsönben szerezték meg Dean Hendersont, Jesse Lingardot pedig ingyen kaparintották meg. A védelem megerősítését sem szerették volna elmulasztani, így a Liverpoolnál létszámfelettivé váló Neco Williams (17 millió font), a Bayern Münchenben tavaly értékes tapasztalatot szerző Omar Richards (10 millió font), a Troyes-ban futballozó Giulian Biancone (5 millió font) valamint a Mainztól leigazolt Moussa Niakhaté (bónuszokkal együtt 12,6 millió font) is a patinás angol klubhoz írt alá. Rajtuk kívül a Bundesliga 2021/22-es idényében 15 gólt jegyző Taiwo Awoniyit is meg tudták győzni a váltásról, az Union Berlin pedig rábólintott a 17,5 millió fontos summára.

A West Ham Unitednél a nyári transzferekre 76,4 millió fontot sem sajnáltak, ennél pusztán 6 PL klub eszközölt nagyobb invesztíciót. Ami még érdekesebbé teszi a képet az az a tény, hogy ugyanakkor bevételi oldalon eddig kereken 0 font folyt be a londoniak kasszájába, nettó értelemben csak az Arsenal (99 millió font) előzi meg őket. A Kalapácsosok 30,5+5 millió fontot fizettek a Sassuolonak a tavalyi Serie A szezonban 16 bajnoki találatig jutó Gianluca Scamacca-ért, a középhátvéd Nayef Aguerd (Rennes) pedig 30 millió fontért váltott csapatot.

Gianluca Scamacca
Gianluca Scamacca (Forrás: www.teamtalk.com)

Összegzés

A 25 legtöbbet költő csapat között 13 PL együttes szerepel, vagyis nem túlzás azt állítani, hogy pénzügyi lehetőségeiket tekintve messze kiemelkednek az angol klubok. Arra talán kevesen számítottak előzetesen, hogy az Arsenal és a Manchester City után a Leeds Unitednél fizetik majd ki a 3. legnagyobb összeget a transzfer piacon, de a Nottingham Forest is felettébb bátran igazolt eddig. Rengeteg tehetséges játékos és már kész klasszis tette át a székhelyét Angliába, így a Premier League szurkolók ismét egy kiélezett és mérhetetlenül izgalmas idénynek néznek elébe. Hogy végül mely csapatok érik el a kitűzött céljaikat, arra vélhetően csak hónapokkal később kapunk választ, de egy valamire mérget lehet venni: unatkozni valószínűleg ezúttal sem fogunk.